Piestewa Peak

af Gert Gronemann

Til ære for Lori Ann Piestewa, den første indianske kvindelige soldat, der er faldet i krig, er Squaw Peak i Phoenix, Arizona døbt om til Piestewa Peak.

23. marts faldt en gruppe amerikanske soldater i baghold i Irak. En af de dræbte var Lori Ann Piestewa, en 23-årig Hopi fra Tuba City. Hun er den første indianske kvinde og sandsynligvis den første kvinde overhovedet i den amerikanske hær, der er død under kamphandlinger. Hendes far deltog i Vietnam og hendes bedstefar i 2. verdenskrig.

Hun efterlader to børn, en dreng på 4 og en pige på 3.

Umiddelbart efter meddelelsen om hendes død blev det foreslået at omdøbe Arizonas “Squaw Peak” til “Piestewa Peak”. Da ordet “squaw” i forvejen opfattes som groft fornærmende af de fleste indianere, og der længe har været forsøg på at ændre navnet, var idéen nærliggende, og den fik straks udbredt støtte.

Den almindelige regel i USA er, at der skal være gået mindst 5 år fra en person er død, til man vil bruge deres navn som geografisk navn. Forslaget fik imidlertid så stor støtte, at Arizona State Board on Historic and Geografic Names besluttede med stemmerne 5-1 at ændre navnet. Det er endnu ikke sikkert, om navne­skiftet vil blive godkendt føderalt, man i Arizona er navneskiftet en kendsgerning. Man besluttede samtidig at ændre navnet på den nærliggende “Squaw Peak Freeway” til “Lori Piesewa Freeway”.

Lori Piestewas død har givet anledning til højtideligheder og støtte til hendes familie i næsten alle indianske samfund rundt om i USA. Da der 26. maj åbnede en udstilling om kvinder i den amerikanske hær ved Arlington Kirkegård (militær kirkegård), og her var en særlig afdeling tilegnet Lori Piestewa.