News

BOGANMELDELSE: Black Elk speaks

John G. Neihardt, annoteret af Raymond J. DeMallie: Black Elk speaks; Udgivet på engelsk første gang i 1932, den læste udgave er udgivet i 2008 (?), 334 sider. Udgivet på dansk i 1989, 222 sider, bibliotekskode 99.4.
Black Elk besluttede i 1917 at berette om sit liv til forfatteren Neihardt, der med sine døtre som stenografer over længere tid modtog Elks beretning i Pine Ridge Reservatet i South Dakota. Elks venner Standing Bear og Iron Hawk supplerer beretningen.
Jeg har læst den annoterede første edition på engelsk. Lad dig ikke skræmme af de mange sider. Du vil blive ført igennm dem båret af den personlige beretning. Hvor ellers kan du finde en personligt fortalt historie af en indianer, der har oplevet de frie dage udenfor reservaterne, har været en af stammens hellige mænd grundet sine mange visioner, har deltaget i slaget ved Little Big Horn, var udenfor fængslet den aften Crazy Horse blev bajonetdræbt af en soldat, deltagende i åndedansen, var tililende til og blev såret ved Wounded Knee-massakren, og som var i gruppen af de sidste lakota, der 15. januar 1891 modvilligt kom ned fra Badlands til reservatlivet, hvilket satte officielt punktum for det frie stammeliv. Efter indelukningen på reservatet oplevede Black Elk at rejse med Buffulo Bills Wild West show til Europa, hvor han bla. optrådte for Dronning Victoria. Du hører også i enkelte detaljer om hans mange visioner og opførelsen af disse, som udmøntning af den enkelte visions kraft her på jorden. Bogen giver stor indsigt i indianerens tro på og brug af visioners indhold og styrke.
Føj hertil mange herlige detaljer om dagliglivet, sult, jagt, famlieforhold m.m. og du er herlig underholdt i mange dage.
Eneste irritationsmoment for mig ved bogen er, at Neihardt i den oprindelige version har pyntet, forlænget og uddybet nogen af Black Elks vendinger/afsnit. Demallie forklarer dog i efterskriften, at årsagen er, at dette skulle give bogen ekstra tilgængelighed for læseren. Jeg vil dog til enhver tid foretrækker de “rå” tekst, og så selv bedømme og analysere. Heldigvis har Demallie i den læste udgave sammenlignet den oprindelige stenografi med den første udgaves tekst, og der er derfor en sidenote for hver ændring af den oprindelige tekst.
En absolut læseværdig bog, som vil give dig meget indsigt og viden.